Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyeninden Ramazan’a Özel Beslenme Önerileri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için sahur ve iftar önerilerini paylaştı. Sahurda hafif beslenmeye, iftarda su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, Ramazan’da alınması önerilen üç takviye gıdayı da açıkladı.

Şubat 28, 2025 - 15:40
Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyeninden Ramazan’a Özel Beslenme Önerileri

Uzman Diyetisyen Aycem Pehlivan, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için sahur ve iftar sofralarında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görev yapan Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, Ramazan boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değindi. Özellikle sahurda hafif ve protein odaklı beslenmenin gerekliliğine dikkat çeken Pehlivan, su tüketimi ve takviye gıdalar hakkında da öneriler sundu.

Sahurda Hafif ve Protein Odaklı Beslenin

Sahurun olabildiğince hafif olması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, şu önerilerde bulundu:

  • Haşlanmış yumurta, yulaflı omlet
  • Lorlu salata veya yoğurt
  • Meyve ya da kuru yemişle hazırlanmış smoothie

Ayrıca, sahurdan önce iki bardak su içmenin faydalı olacağını belirten Pehlivan, sahur sırasında veya sonrasında içilen suyun hazımsızlık ve şişliğe yol açabileceğini ifade etti.

İftar Sofrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftar sırasında da su tüketiminin kontrollü olması gerektiğini söyleyen Pehlivan, şu tavsiyelerde bulundu:

  1. İftara iki bardak su ile başlanmalı.
  2. Ardından iki hurma ve hafif bir çorba tüketilmeli.
  3. 10 dakika bekledikten sonra protein ağırlıklı ana yemek yenmeli.
  4. Su tüketimine iftardan 1,5 saat sonra başlanmalı ve sahura kadar 2,5 litre su içilmeli.

Pehlivan, iftar sırasında aşırı su tüketiminin besinlerle karışarak sindirim sisteminde problemlere yol açabileceğini belirtti.

Çay, Kahve ve Takviye Gıdalara Dikkat!

Oruç sürecinde vücudun su kaybını önlemek için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten Pehlivan, mineralli sodanın iftardan iki saat sonra tüketilmesinin vücuttaki iyon dengesini koruyabileceğini söyledi.

Ramazan boyunca alınması gereken takviye gıdalar ise şunlar:

  • Magnezyum
  • Omega-3
  • D vitamini

Pehlivan, takviyelerin iftardan 1,5 saat sonra suyla birlikte alınmasının daha etkili olacağını ifade etti.

Ajans Expres Gazetesi

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow