ESKİŞEHİR’DE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SAFRAN TARLASINDA HASAT
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve SAFFON-A Tarım A.Ş. tarafından birlikte düzenlenen “Eskişehir Safran Festivali” Türkiye’nin en büyük safran tarlasında gerçekleştirildi.
ESKİŞEHİR’DE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SAFRAN TARLASINDA HASAT FESTİVALİ
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve SAFFON-A Tarım A.Ş. tarafından birlikte
düzenlenen “Eskişehir Safran Festivali” Türkiye’nin en büyük safran tarlasında
gerçekleştirildi.
Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleşen Eskişehir Safran
Festivali’ne, Vali Yardımcısı Ali Çetin, AK Parti Eski Milletvekili Harun Karacan, Eskişehir
İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji
İl Müdürü Muhammed Taha Güven, Eskişehir KOSGEB Müdürü Tarık Yılmaz, Eskişehir
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin
Kesikbaş, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Figen Engin, Odunpazarı Ziraat Odası
Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, kurum
amirleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Vali Hüseyin Aksoy; “Türkiye’de üretilen toplam safran
alanının daha fazlası Eskişehir’de bugün bulunduğumuz bu noktada gerçekleştiriliyor. 112
dönümlük bir noktada safran üretimi gerçekleştiriliyor ve hem ülkemiz hem de Eskişehir
adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor. Yaşanan küresel iklim
değişiklikleri nedeniyle su noktasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı
kısıtlılıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Özellikle su tüketiminin de az olması safranın
önümüzdeki süreçte tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi olması bakımından önem arz
ettiğini de ifade etmek isterim. Su noktasında tüketimi fazla olan ürünler yer altı suları başta
olmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğümüzün Genel Müdürlüğünün
projelendirdiği alanlarda su bakımından farklı sonuçlar karşımıza çıkabiliyor. Bu bakımdan
suya az ihtiyacı duyulan noktalarda tarımsal üretime geçmemiz bölgemiz açısından da
oldukça önemli. Konya Ovası’ndan başlayan obrukların artık bizim Sivrihisar bölgesinde
görülmeye başlamış olması yeraltı sularında azalmanın varlığını bizlere hissettiriyor. Bu
bakımdan tarımsal üretim anlamında da suya az ihtiyaç olan ürünlere yönelmemiz oldukça
önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakımından hem de dekar başına
elde edilen gelir bakımından da oldukça cazip olduğunu görüyoruz” dedi.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş gerçekleştirdiği
konuşmada; “Bugün güzel ve anlamlı bir festival yapıyoruz. Bu güzel nadide çiçekleri olan
safran esasen Anadolu’da geçmişinden beri var olan bir bitkidir. Bu alana ekilen Karaarslan
çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tescili yapıldı. Tüm
Türkiye’deki yetiştiriliş alanı itibariyle şu andaki ekiliş alanı sahamız, ülkenin tamamından
daha fazla oldu. Eskişehir’de Tarım İl Müdürlüğümüzce, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma
Enstitümüzle beraber “Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor” projesini hazırlamıştık. Bu proje
kapsamında safran ürününe olan ilgiyi arttırmak için ilk etapta Sarıcakaya, Han, Seyitgazi,
Tepebaşı ve Sivrihisar İlçelerinde 8 kadın üreticiye 100'er m2 alanda olmak üzere toplamda
800 metrekare alanda demonstrasyon bahçeleri kuruldu. Projenin ikinci yılı olan 2024 yılı
itibariyle projeye dahil olan yeni kadın çiftçilerle birlikte deneme alanı olarak safran dikili
alanımızı toplam 2 dekar alana çıkarmış bulunmaktayız. Şu an üzerinde bulunduğumuz bu
alan ise 112 dekar ve Safranbolu’da ekiliş alanı 40 dekara düşünce tüm Türkiye’de bu tarlanın
ne kadar önemli olduğu daha bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Safran bitkisinin birazdan
toplayacağımız çiçeklerinin dişi organları, kırmızı renkli olanları çok pahalı olmakla
kalmıyor, yaprakları yine reçel olarak hazırlanıp tüketilebiliyor. Aynı zamanda sadece çiçek
ve stigma üretimi değil, yumru yani soğan üretiminde de safran tarlasından çiftçilerimiz
burada asla hayal bile edemeyeceğimiz bir gelir elde edebilecek seviyeye geliyor. Eskişehir’in
adını Safranbolu’nun adını geçecek şekilde, belki de ileride ‘Safran Şehri’ olarak değiştirecek
kadar safran ekimi için çaba sarf edeceğiz. Hasadımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum”
dedi.
SAFFON-A Tarım A.Ş. Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, şenlikte yaptığı
konuşmasında, Türkiye’deki en büyük safran üretim merkezini Eskişehir’de kurduklarını
belirterek, hedeflerinin projeyi yaygınlaştırarak tarıma katkı sunmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin, safrandaki ekili alanı ve üretimine yüzde 100 katkı sağladıklarını aktaran
Temizsoy, şunları belirtti: “Karabük Safranbolu’da yıllardır safran olarak bildiğimiz alanda,
toplam dikili alan 40 dönüm. Türkiye’nin tamamında, bizden önce 80 dönüm. Sadece burası
112 dönüm. İklimimiz uygun. Bu projeyi anlattığım çiftçiler, bürokratlar ya da ziraat
mühendisleri ‘pazarı var mı’ diye soruyor. İspanya, bizden yılda 3 tonluk safran talebinde
bulundu. Numunelerini ileteceğiz. Ancak tüm Türkiye’nin resmi üretimi maalesef ki 100
kilogram. Bu projeyi sadece para kazanmak için yapmadık. Devletimizin ve tarım camiamızın
dikkatini bu değerli tarımsal ürüne çekmek istedik. Bu proje okyanusta bir damladır. Pazarın
büyüklüğüne baktığımızda aslında dünya pazarında hiçbir şeyiz. Sadece yurt içinden hasat
sonrasında 200 kilogram siparişimiz var. Projenin bilinirliğini artırarak büyütmek istiyoruz.
Türk tarımına ve çiftçisine alternatif ürünler sunmak istiyoruz. Burada kurak bir tarım
yapıyoruz, suya ihtiyaç duymuyoruz” dedi.
SAFFON-A Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Emre Akgümüş ise yaptığı konuşmada
katılımcıları Türkiye’nin en büyük safran üretim alanının nasıl oluşturulduğu hakkında
bilgilendirdi.
SAFFON-A Tarım A.Ş. Teknik Danışmanı Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Hüseyin
Akdemir de safran üretiminin teknik detaylar hakkında detaylı bilgiler verdi. Safrandan
yapılan çay, bal, deodorant, krem gibi birçok ürünü tanıttı.
Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyet yapılan konuşmaların ardından işçilerle
birlikte sepetlere safran toplayarak ardından hasat ettikleri safran çiçeklerinin stigma ayırma
işlemini gerçekleştirdiler. İlki gerçekleşen Eskişehir Safran Festivali safran çayı ikramı ile
sona erdi.
Tepebaşı ilçesi, Yukarı Söğütönü mahallesinde bulunan 112 dekarlık tarım arazisine
ekilmiş olan safranlar işçilerce sepetlere toplanıyor. Daha sonra yine el yordamı ile bitkinin en
önemli kısmı olan dişi organları stigma kısmı ayıklanıyor. Oldukça zahmetli ve ince işçiliği
olan hasatta 150 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edilirken sırasıyla, çiçekler koparılıyor,
ayırılıyor, kurutuluyor ve pazara arz ediliyor. Safran, kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten
ruhsal durumun iyileştirilmesine kadar birçok sağlık faydasının olduğu biliniyor. Dünyada
500 ton üretiliyor safran üretilirken bunun 80 kilogramı Türkiye’de üretiliyor.
Tepkiniz Nedir?